Vizită de studiu în Letonia pe tema reintegrării sociale a persoanelor care au comis infracțiuni sexuale
În perioada 27 – 29 noiembrie 2024, un reprezentant al Direcției Naționale de Probațiune – Serviciul de Probațiune București a participat la o vizită de studiu în Letonia, organizată de Serviciul de Probațiune de Stat din această țară în cadrul unui proiect derulat cu asistență financiară din partea Norvegiei ce vizează schimbul de bune practici între statele beneficiare ale fondurilor norvegiene în exercițiul financiar 2014 – 2021. Alături de reprezentantul României, la eveniment au participat și specialiști din cadrul serviciilor de probațiune din Croația, Republica Cehă, Lituania, Norvegia, Bugaria și Ucraina.
Vizita de studiu a avut ca scop observarea bunelor practici cu privire la metodele și instrumentele de lucru utilizate de personalul de probațiune din Letonia în vederea reintegrării sociale a persoanelor care au comis infracțiuni sexuale.
Pe parcursul celor trei zile ale vizitei, specialiștii letoni au prezentat participanților informații cu privire la instrumentele specifice de evaluare a riscului de recidivă în cazul persoanelor care au comis infracțiuni sexuale, respectiv programele derulate cu aceste persoane în vederea reducerii riscului de recidivă și a reintegrării în societate. Totodată, a fost subliniată importanța pregătirii unor specialiști în cadrul serviciilor de probațiune care să lucreze cu acest grup – țintă.
De asemenea, reprezentantul sistemului de probațiune din România a avut ocazia de a vizita serviciile de probațiune ce își desfășoară activitatea în Riga (capitala Letoniei) și în Jelgava, al patrulea oraș ca mărime din Letonia, respectiv de a observa în mod direct modul în care este organizată în această țară activitatea de supraveghere a persoanelor care au comis infracțiuni.
Pe baza informațiilor furnizate de specialiștii letoni a fost evidențiat faptul că o serie de instrumente, tehnici și abordări utilizate de aceștia cu persoanele care au comis infracțiuni sexuale ar putea fi preluate și utilizate în activitatea curentă a serviciilor de probațiune din România.
Elemente de context
Această vizită de studiu a fost organizată în cadrul unui proiect ce vizează schimbul de bune practici între 7 state beneficiare ale fondurilor norvegiene în exercițiul financiar 2014 – 2021. Proiectul este derulat de Serviciul de Probațiune din Letonia cu asistență financiară din partea Norvegiei, în parteneriat cu serviciile de probațiune din Croația, Republica Cehă, Lituania, România, Norvegia, Bugaria și Ucraina. În următoarele luni, fiecare dintre aceste țări (cu excepția Ucrainei) va găzdui câte o vizită de studiu în cadrul căreia va împărtăși partenerilor din celelate state informații cu privire la bune practici înregistrate în diverse aspecte ale activității de probațiune susținute prin implementarea proiectelor din Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021.