Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Vizită de lucru a experților francezi la Serviciul de Probațiune Cluj în scopul elaborării Strategiei naționale de reabilitare a persoanelor față de care s-au dispus sancțiuni și măsuri comunitare

În datele de 17 și 18 martie 2025, Serviciul de Probațiune Cluj a găzduit vizita unei delegații franceze, formată din trei experți în domeniul probațiunii.

Reuniunea are ca scop identificarea bunelor practici care pot fi implementate și integrate în elaborarea Strategiei naționale de reabilitare a persoanelor față de care s-au dispus sancțiuni și măsuri comunitare.

Vizita a constat în întâlniri de lucru cu consilierii de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Cluj (analize, discuții, asistare la întrevederile cu persoanele sancționate penal), cu judecători și procurori din cadrul instanțelor de judecată și parchetelor din municipiul Cluj-Napoca, precum și cu parteneri comunitari.

Concluziile au evidențiat punctele forte și direcțiile de colaborare ce merită a fi consolidate în scopul performării activității serviciului local, cu impact la nivel național. De asemenea, s-a subliniat utilitatea unei strânse colaborări între activitatea serviciului de probațiune și a organelor judiciare, pe de o parte, precum și cu colaboratorii din comunitate implicați în implementarea măsurilor educative aplicabile minorilor și a sancțiunilor penale neprivative de libertate.

Vizita derulată în cadrul Serviciului de Probațiune Cluj face parte dintr-o serie de mai multe întâlniri, fiind prima de acest fel dintre cele ce urmează a se replica și în cadrul serviciilor de probațiune Brașov, Timiș, Iași, Vaslui, București, Constanța și Dolj, în  intervalul 17-27 martie 2025. Reamintim opiniei publice că serviciile de probațiune, prin activitatea lor, au un rol esențial în contribuția la scăderea numărului de persoane încarcerate în sistemul penitenciar, la creșterea siguranței comunității, la prevenirea reiterării infracțiunilor de către persoanele sancționate penal, prin reintegrarea socială, inserția pe piața muncii și îndeplinirea rolurilor social-economice în comunitatea din care acestea fac parte.

Sari la conținut