Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Proceduri în caz de accident: măsuri de intervenție și prim ajutor, o nouă sesiune pilot a programului ”În siguranță la volan, stop accidentelor!”

Serviciul de Probațiune Sibiu și Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Sibiu, cu sprijinul Serviciului de Ambulanță al Județului Sibiu, desfășoară programul de reintegrare socială ”În siguranță la volan, stop accidentelor!”, adresat persoanelor din evidență, într-o nouă variantă, prin includerea unei sesiuni suplimentare privind ”Proceduri în caz de accident: măsuri de intervenție și prim ajutor”.

Prin această colaborare interinstituțională se lărgește sfera abilităților beneficiarilor și se deschid noi perspective restaurative programului de reintegrare.

Temele propuse pentru această nouă sesiune vizează:

  • însușirea legislației privind acordarea primului ajutor de bază;
  • cunoștințe privind modalitatea de accesare și activare a sistemului de urgență prin numărul de apel unic 112;
  • recunoașterea urgențelor cu risc vital;
  • executarea tehnicilor și manevrelor de prim ajutor, până la sosirea echipajelor de intervenție;
  • dezvoltarea voinței, încrederii în forțele proprii, curajului și atenției.

Programul ”În siguranță la volan, stop accidentelor!” are o structură modulară (cu modul de bază si module opționale), structură care permite adaptarea intervenției la nevoile persoanelor sancționate și la riscul estimat de comitere de noi fapte penale.

Scopul programului este de a sprijini participanții să obțină informații de natură juridică și comportamentală, să dezvolte atitudini favorabile respectării legislației rutiere, să analizeze și înțeleagă mecanismele comportamentului propriu, să conștientizeze factorii care îi predispun la  comiterea de infracțiuni și să își dezvolte capacitatea de a exercita control asupra lor, astfel încât să reducă riscul acestora de a recidiva. Totodată, sunt aprofundate aspecte precum: alternative la infracțiune, elemente de legislație rutieră, conducere preventivă, perspectiva victimei, violența în trafic, acțiuni reparatorii.

În concret, în cadrul sesiunii experimentale Proceduri în caz de accident: măsuri de intervenție și prim ajutor, echipa de formatori a Serviciului de Ambulanță al Județului Sibiu a oferit răspunsuri concrete, prin informații și exemple practice, urmate de exersarea de către beneficiari a unui pachet minimal de proceduri de resuscitare cardio-respiratorie, oprirea unei hemoragii, imobilizarea unui membru, intervenții în caz de arsuri, folosirea trusei auto de prim ajutor.

Participanții au explorat și aflat răspunsuri la o serie de întrebări precum: Ce faci în cazul în care plonjezi cu mașina în apă? Cum te evacuezi în siguranță dintr-o mașină răsturnată? Ce faci în cazul în care autovehiculul ia foc? Ce obligații legale ai în caz de accident, cu sau fără victime? Cum te protejezi în cazul în care ești martorul unui accident rutier? Ce detalii sunt necesare la apelul de urgență 112? Ce poți face până sosește un echipaj specializat?

Beneficiarii au dezbătut cu interes exemplele practice furnizate, oferind propriile exemple de situații de risc cu care s-au confruntat.

Accidentele rutiere cu victime au impact emoțional și sunt intens mediatizate, dar acest lucru este departe de a fi suficient pentru ca populația să fie pregătită să intervină în astfel de situații. Instruirea pentru acordarea primului ajutor, pe lângă beneficiul personal, aduce participanților și o viziune mai profundă asupra complexității unui eveniment rutier cu victime, creșterea empatiei față de victimă, stimularea motivației pentru un comportamentului rutier responsabil.

Aceeași sesiune urmează a fi pilotată și în cadrul Serviciului de Probațiune Neamț iar, în funcție de disponibilitatea și resursele partenerilor, există posibilitatea implementării acestui model de intervenție la nivel național, în cadrul tuturor serviciilor de probațiune.

Elemente de context:

Direcția Națională de Probațiune și Inspectoratul General al Poliției Române, prin intermediul consilierilor de probațiune din cadrul serviciilor de probatiune și a specialiștilor din cadrul serviciilor rutiere și al compartimentelor de analiză și prevenire a criminalității derulează în parteneriat, din anul 2021, programul de prevenție: În siguranță la volan! Stop accidentelor!

Programul a fost elaborat sub îndrumarea și coordonarea Serviciului de Metodologie și Formare Profesională, din cadrul Direcției Naționale de Probațiune, în parteneriat cu specialiști din cadrul serviciilor de probațiune și ai Serviciului Cercetare si Dezvoltare Strategică, în dialog permanent cu specialiștii Direcției Rutiere și ai Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. În etapa elaborării programului s-a colaborat și cu reprezentați ai Asociației Victimelor Accidentelor Rutiere din România.                               

Prin înțelegerea raționamentelor din spatele legislației rutiere, prin dezvoltarea abilității de anticipare și de a se transpune în locul potențialelor victime, participanții devin cei mai buni mesageri ai siguranței rutiere, vorbindu-le celor din mediul lor nu numai din experiența proprie, ci și dintr-o perspectivă îmbogățită cu multe informații și exemple utile.


https://m.facebook.com/politiasibiu

https://www.facebook.com/watch/?v=135774482791373

Sari la conținut