Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Pilotarea programului LITOFF în cadrul Serviciului de Probaţiune Dolj

În perioada august 2024 – iulie 2025 are loc pilotarea unor programe specializate de lucru cu persoanele sancționate penal, în cadrul unor servicii de probațiune din țară:  Bihor, București, Brașov, Buzău, Caraș Severin, Călărași, Dolj, Giurgiu, Ialomița, Ilfov, Prahova, Sibiu și Timiș. Programele vizează anumite categorii: minori și tineri (MEYNG), persoane care au dificultăți de înțelegere și citit–scris (LITOFF), intervenție cu implicarea familiei (FAMOS) și au fost realizate în cadrul proiectului „Corecțional”, finanțat prin Programul „Justiție”, Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, în care Direcția Națională de Probațiune a fost partener, unul dintre indicatorii acestui proiect fiind dezvoltarea de programe pentru intervenția specializată realizată de către personalul de probațiune.

Pilotarea programului LITOFF în cadrul Serviciului de Probațiune Dolj

În perioada 05.09.2024 – 14.10.2024, Serviciul de Probațiune Dolj a pilotat un prim program de intervenție socială LITOFF. Grupul țintă a fost format din persoane adulte care au săvârșit infracțiuni și care execută pedepse în comunitate, cu accent pe persoanele din categorii cu risc de excluziune socială, care nu prezintă competențe de scriere și citire. Principiile programului sunt concentrate pe caracterul incluziv, pe acoperirea nevoilor criminogene ale participanților la program, incluzând concepte diverse, precum neurodiversitatea și modelarea prosocială, dar adaptate capacității de înțelegere a persoanelor condamnate. Programul a fost conceput de către specialiști britanici pentru sistemul de probațiune din România, fiind centrat pe valorificarea punctelor forte ale persoanelor sancționate penal, în scopul remodelării comportamentale a acestora și dezvoltării unei gândiri pro-sociale.

Acest program vine în întâmpinarea nevoilor criminogene ale acestor persoane, astfel, modalitatea de susținere a programului se concentrează pe valorificarea emoțiilor pozitive și dezvoltarea comportamentelor acceptate din punct de vedere social, prin integrarea unor activități artistice, creative, bazate pe imagini și jocuri de rol. Programul este implementat de doi consilieri de probațiune din cadrul Serviciului de Probațiune Dolj, pregătiți în acest sens, în cadrul proiectului menționat anterior.

Sari la conținut