Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Pilotarea programului FAMOS în Serviciul de Probațiune Caraș-Severin

Începând cu luna octombrie 2024, cei doi facilitatori din cadrul Serviciului de Probațiune Caraș-Severin au început pilotarea programului FAMOS.

Prin tehnicile și metodele propuse, acest program urmărește să informeze, să motiveze și să ghideze familia / rețeaua de sprijin a persoanei și să înlesnească conștientizarea de către aceste persoane a factorilor care au dus la apariția unui comportament infracțional, a consecințelor legale și sociale ale comiterii de infracțiuni și să le ajute să învețe tehnici și strategii noi pentru a sprijini desistarea și reintegrarea în societate. Programul are o structură modulară mixtă și conține atât întâlniri de grup (7), cât și întâlniri individuale (2), la acestea din urmă participând un membru al familiei persoanei supravegheate sau o persoană importantă/semnificativă pentru aceasta. Sesiunile vizează abordarea nevoilor criminogene, iar familia (sau persoanele semnificative pentru beneficiar) este încurajată să joace un rol activ în procesul de schimbare comportamentală a persoanei.

Grupul de la nivelul Serviciului de Probațiune Caraș Severin, format din 8 persoane, este unul mixt, atât din punct de vedere al vârstei participanților, al genului, cât și al nivelului de școlarizare. Până la această dată, facilitatorii au derulat 4 sesiuni de grup și una individuală și au constatat o coeziune a grupului, temele abordate, discuțiile purtate și exercițiile aplicative conducând la deschiderea beneficiarilor spre a împărtăși tot mai multe experiențe de viață. Beneficiarii au avut ocazia să analizeze diferite roluri în familie, tiparele intergeneraționale, modul în care familia ne influențează pe noi și identitatea noastră și să înțeleagă că este nevoie de o gestionare corectă a emoțiilor, pentru a comunica eficient într-o relație.

Spre exemplificare, redăm mai jos câteva păreri culese pe parcursul derulării sesiunilor:

„Vă fac cunoștință cu Plușu, el mi-a fost credincios mereu, când nimeni nu mai era în preajmă. El e martorul meu la toate evenimentele, pentru că l-am primit când am împlinit 10 ani. M-a însoțit și când am bătut drumurile străinătății și când mi s-au născut copiii, dar și când am rămas singur. Îmi cunoaște fiecare lacrimă vărsată. Și el face parte din familia mea.” (Luci)

„Am adus cu mine un ceas pe care l-am primit de la părinții mei când am împlinit 18 ani. Chiar dacă acum nu mai funcționează, nu mă pot despărți de el, îl șterg adesea și îl pun pe un raft, la locul lui, ca pe o bijuterie. Are o însemnătate aparte pentru mine: ori de câte ori îl iau în mână, îmi amintesc câte ceva plăcut din tinerețea mea.” (Mari)

„A fost interesant să învăț despre stiluri de comunicare și să înțeleg că multe conflicte prin care am trecut s-au datorat modului meu pasiv de comunicare. Exersez în familie comunicarea asertivă, nu îmi reușește de fiecare dată, dar nu mă las.” (Adi)

„Am crezut că pot să dau altora lecții despre comunicare, până când am învățat că stilul meu nu este unul prea bun, că doar printr-o comunicare asertivă pot obține mai mult, nu impunându-mi agresiv punctul de vedere. Așa că fiul meu, care m-a însoțit și la sesiune, este cel mai bucuros văzând că mă schimb.” (Rodi)

„Azi am doar câteva roluri în familie, îmi dau seama că sunt chiar prea puține, însă rolurile pe care vreau să le am în viitor sunt mai multe, mă văd și soț, și tată, dar și angajat.” (Manu) Temele următoarelor sesiuni vor pune accent pe valorizarea învățării și a muncii, comportamentele prosociale, curajul moral și stabilirea de obiective sustenabile pentru viitor pentru a integra schimbarea folosind aptitudinile din program.

Sari la conținut