Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Participarea unui reprezentant al Direcției Naționale de Probațiune la evenimentul internațional ”Yellow Ribbon Run” – Cursa simbolică incluzivă

Șeful Serviciului de Probațiune Ialomița, doamna Carmen Mocanu, a participat în data de 19 martie 2025, la ”Yellow Ribbon Run” – Cursa simbolică incluzivă, care a avut loc în Zagreb, Croația. Această competiția organizată, sub moto-ul „Scăpați de prejudecăți!”, de către Ministerul Croat al Justiției, Administrației și Transformării Digitale, Direcția pentru sistemul penitenciar și probațiune din Croația ca parte a proiectului bilateral  Consolidarea capacității și a vizibilității sistemelor penitenciar și de probațiune, finanțat de Mecanismul Financiar Norvegian.

Cursa și-a propus să sprijine persoanele cu un trecut infracțional, să promoveze reintegrarea acestora în comunitate, să încurajeze o societate mai incluzivă, să inițieze discuții cu privire la stereotipurile și prejudecățile legate de foștii infractori, să sensibilizeze publicul cu privire la importanța reabilitării și să îl informeze cu privire la rolul sistemelor penitenciare și de probațiune în consolidarea siguranței comunității. Participanții, printre care se numără foști deținuți, ofițeri de penitenciare și reprezentanți ai diferitelor organizații, aleargă împreună purtând panglici galbene ca simbol al sprijinului oferit

Evenimentul a reunit reprezentanți ai Confederației Europene de Probațiune și peste 350 de persoane, inclusiv ministrul Ministerului Justiției, Administrației și Transformării Digitale din Croația, ambasadorul adjunct al Regatului Norvegiei, o delegație din Norvegia, deținuți, ofițeri de penitenciare, gardieni de penitenciare, directori de birouri de probațiune, ofițeri de probațiune, judecători, sportivi proeminenți, cadre universitare și alte părți interesate din comunitatea locală pentru a sublinia importanța sprijinului social în procesul de reintegrare a persoanelor cu un trecut infracțional.

Întrucât 19 martie 2025 este, de asemenea, Ziua Tatălui, această dată a fost aleasă pentru a sublinia faptul că deținuții și persoanele aflate în probațiune sunt, de asemenea, părinți, iar evenimentul s-a bucurat de participarea familiilor acestora.

Nena Peric, consilier superior în cadrul Biroului de Probaţiune Zagreb 1  ne-a relatat: “Se aștepta ca la cursă să participe între 300 și 400 de persoane. Invitațiile au fost trimise tuturor închisorilor, penitenciarelor, birourilor de probațiune, instanțelor din Zagreb și județul Zagreb, secțiilor de poliție, centrelor de asistență socială, persoanelor juridice care colaborează la executarea serviciului comunitar, spitalelor, organizațiilor partenere, universităților și reprezentanților orașului Zagreb. Am fost extrem de încântați că reprezentanți din Slovenia, Letonia, Lituania, Republica Cehă, Norvegia, România și Ucraina au putut participa la cursa de la Zagreb. La cursă au participat aproximativ 60 de deținuți din penitenciarele de tip semi-deschis și deschis care sunt eligibili pentru eliberare temporară, împreună cu 30 de agenți de probațiune de la Biroul de probațiune Zagreb I și Biroul de probațiune Zagreb II. Întreaga organizare a cursei a fost rezultatul eforturilor ofițerilor de probațiune și a celor din sistemul penitenciar, care au desfășurat în mod voluntar toate activitățile, în plus față de sarcinile lor obișnuite.”

Elemente de context:

Proiectul Yellow Ribbon a fost lansat în Singapore în 2004. Scopul său este de a promova comunitatea, înțelegerea și sprijinul reciproc, contribuind la o societate mai deschisă și mai primitoare. Este o mișcare care se străduiește să construiască o societate mai incluzivă prin schimbarea mentalității societății pentru a oferi persoanelor care au săvârșit infracțiuni o a doua șansă în viață, astfel încât aceștia să poată contribui și să dea mai departe societății. Inițiativa a fost lansată în 2004 de rețeaua CARE (Community Action for the Rehabilitation of Ex-Offenders). Acesta subliniază importanța speranței, a rezilienței și a celei de-a doua șanse, pentru a construi o societate mai incluzivă și mai coerentă pentru toți.

Sari la conținut