Parteneri din comunitate
Direcția Națională de Probaţiune colaborează cu instituții publice și private din comunitate, care activează în domeniul justiției, atât în baza prevederilor legislative, cât și în baza unor protocoale de colaborare. Partenerii la nivel central și local sunt:
Administrația Națională a Penitenciarelor în ceea ce privește implementarea strategiilor de reintegrare, a schimbului interinstituțional de date, derularea programelor de lucru comune cu persoanele condamnate aflate în probațiune sau în penitenciar.
Ministerul Educației, în sensul sprijinirii activității serviciilor de probațiune în procesul de reintegrare socială a persoanelor condamnate aflate în supraveghere, oferirea de cursuri școlare precum ”A doua șansă”, derularea stagiului de formare civică.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prin Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, în sensul sprijinirii activității serviciilor de probațiune în procesul de reintegrare socio-profesională a persoanelor condamnate aflate în supraveghere.
Ministerul Afacerilor Interne prin schimb interinstituțional de date, verificarea executării unor obligații, derularea programelor de lucru comune cu persoanele condamnate aflate în probațiune, inclusiv prin intermediul Direcției pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date, Jandarmeria Română, Agenția Națională Antidrog – CPECA (Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog), Poliția rutieră și Serviciul de analiză și prevenire a Criminalității..
Instituțiile care își desfășoară activitatea în domeniul justiției penale: Parchet, DIICOT, instanțe de judecată, acestea fiind implicate în procesul de individualizare a sancțiunilor, măsurilor educative și pedepselor, precum și în procesul de punere în executare a acestora.
Ministerul Sănătății prin unitățile spitalicești implicate în executarea unor obligații impuse de instanța de judecată.
Institutul National al Magistraturii pentru realizarea de stagii de practică extra-curriculară în cadrul serviciilor de probațiune sau organizarea unor sesiuni comune de pregătire profesională.
Instituțiile de învățământ superior prin coordonarea practicii de specialitate a studenților și alte parteneriate.
Instituțiile de cult, care sunt implicate în executarea obligaților impuse de instanța de judecată, precum activitate neremunerată.
Instituțiile de cultură, care sunt implicate în executarea obligaților impuse de instanța de judecată, precum activitate neremunerată.
Instituțiile publice locale (Primării/DGASPC), acestea fiind implicate în executarea unor obligați impuse de instanța de judecată, precum activitate neremunerată.
Cabinetele individuale de psihologie, care sunt abilitate în condițiile prevăzute de lege, pentru desfășurarea unor programe de reintegrare specifice.
ONG-urile, ca urmare a parcurgerii procedurii de abilitare prevăzută de lege sau în baza unor colaborări pentru implementarea unor proiecte, sunt implicate în executarea unor obligați impuse de instanța de judecată, precum activitate neremunerată, curs de calificare, program de reintegrare, etc. Menționăm câțiva colaboratori: Asociația Horsemotion, Fundația Timișoara 89, Asociația pentru Promovarea Tradițiilor, Asociația 360*, Asociația Solidart, Asociația Pur Vis Dor, Asociaţia Vis Juventum, Asociaţia Femeilor Ortodoxe Maramureș „Mironosițele Femei”, Asociaţia Naţională Mutuală România-Franţa „Louis Pasteur” Brăila, Fundația Pro Prietenia Arad, Asociatia Alcoa Fujikura, Asociația ALIAT.