Program de prevenire a infracțiunilor contra siguranței pe drumurile publice
Serviciul de Probațiune Prahova în colaborare cu Inspectoratul Județean de Poliție Prahova (Serviciul Rutier și Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității), dar și cu Automobil Clubul Român -sucursala Prahova și Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Prahova, au derulat, în perioada aprilie- mai 2022, activități specifice programului “Prevenirea infracțiunilor contra siguranței pe drumurile publice-În siguranță la volan! Stop accidentelor!”
Programul este destinat persoanelor aflate în evidența Serviciului de Probațiune Prahova, fie ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice, fie pentru alte tipuri de infracțiuni.
Riscul pe care acest grup îl prezintă pentru siguranța pe drumurile publice rezultă, pe de o parte, din faptul că aceste persoane posedă permis de conducere, iar pe de altă parte din existența unor probleme legate de consumul de alcool sau un stil de viață dezorganizat. Astfel, în perioada 05.05.2022-26.05.2022, un număr de 30 persoane cu vârste între 21-61 ani, condamnate pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere, dar și pentru alte infracțiuni rutiere (refuz de prelevare mostre biologice, conducere sub influența alcoolului, părăsirea locului accidentului, ucidere din culpă) au fost incluse în modulul de baza al acestui program. Activitatea s-a desfășurat, la sediul Serviciului de Probațiune Prahova din Municipiul Ploiești, str.Ana Ipătescu nr.1.
Pe parcursul derulării sesiunilor programului, beneficiarii au realizat că respectarea legislației rutiere are ca rezultat nu doar evitarea agravării situației lor juridice și aplicării de noi sancțiuni, ci mai ales creșterea gradului de siguranță rutieră pentru ei și pentru ceilalți participanți la trafic. În acest context, au fost proiectate filmări ale unor situații de risc rutier, care au avut un impact deosebit si care au constituit un prilej de reflecție asupra modului în care condusul sub influența alcoolului sau fără a deține permis de conducere, nerespectarea regulilor de circulație privind viteza legală de deplasare, distanța între vehicule , depășirea neregulamentară afectează capacitatea decizională și riscurile la care se expun pe ei înșiși, dar și pe ceilalți participanți la trafic. Un impact semnificativ a avut și activitatea în care beneficiarii au avut posibilitatea de a experimenta modul în care consumul de alcool/droguri, pe timp de zi sau pe timp de noapte, afectează văzul, echilibrul, concentrarea, cu ajutorul ochelarilor care simulează starea de ebrietate sau consumul de substanțe ilegale. Persoanele au parcurs un traseu tip poligon care imita, la scara redusă, multitudinea solicitărilor din trafic, realizând dificultățile pe care le-ar întâlni în realitate, dacă ar conduce sub influența alcoolului sau drogurilor. Această activitate a fost posibilă prin amabilitatea partenerilor de la Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Prahova. O noutate a constituit-o și prezența în cadrul sesiunii nr.3 a programului, a unui laborator mobil de educație rutieră, o autospecială din dotarea Inspectoratului Județean de Poliție Prahova- Serviciului Rutier, cu dotări tehnice și expoziționale menită să suțină activitatea polițiștilor rutieri în campaniile pentru creșterea gradului de siguranță rutieră. La desfășurarea programului a participat și un reprezentant al Automobil Clubul Român sucursala Prahova, asociația automobiliștilor din țara noastră promovând conceptele moderne de siguranță și educație rutieră, împlicându-se în numeroase programe de siguranță rutieră la nivel national și international.
Activitățile desfăsurate în cadrul programului au avut ca rol și cresterea gradului de încredere a beneficiarilor fața de reprezentanții instituțiilor cu care au interacționat, fiecare dintre aceștia având posibilitatea de a adresa întrebări referitoare la aspecte importante din legislația penală și rutieră, testându-și astfel și propriul nivel de cunoastere a legii.
Activitatea face parte dintr-o inițiativă realizată la nivel national, prin care Direcția Națională de Probațiune, Inspectoratul General al Poliției Rămâne, respectiv Direcția Rutieră și Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, prin structurile teritoriale, serviciile de probațiune, serviciile rutiere și compartimentele de analiză și prevenire a criminalității, împreună cu alti actori sociali identificati pe plan local, iși unesc forțele și își folosesc competențele împreună, dezvoltând programe de reintegrare socială pentru crearea unei educații rutiere în comunitate și creșterea gradului de siguranță în trafic.

