Lansarea programului Ambasadorilor
În perioada 08-12 mai 2023, Direcția Națională de Probațiune (DNP) a participat, în calitate de partener, la evenimentul de lansare a Programului Ambasadorilor, implementat în cadrul Proiectului „Correctional”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, programul „Justiție”. Această activitate a fost organizată de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), la Hotelul Rin Central din București, a reunit 60 de specialiști din România și Norvegia și s-a desfășurat în prezența directorului general al Direcției Naționale de Probațiune, doamna Evelina OUESLATI, a directorului general al ANP, domnul comisar șef de poliție penitenciară dr. Dan HALCHIN, a directorului Direcției Programe Europene din Ministerul Justiției, doamna Diana POPESCU și a directorului Departamentului de Relații Internaționale din cadrul Serviciului Corecțional Norvegian, domnul Kim EKHAUGEN.
Programul Ambasadorilor are în vedere formarea, de către experții norvegieni, a 25 de membri ai personalului din cadrul sistemelor penitenciar și de probațiune din România, prin participarea la un program de tip TOT (training of trainers). Ulterior, „ambasadorii” vor disemina, la nivel național, principiile norvegiene asimilate în cadrul sesiunilor de instruire.
Conducătorii tuturor instituțiilor implicate în acest proiect au subliniat importanța Programului Ambasadorilor pentru specialiștii din ambele instituții românești care formează sistemul corecțional, respectiv DNP și ANP, dar și pentru cei din sistemul corecțional norvegian.
Acest program va contribui la funcționarea corespunzătoare a centrelor corecționale pilot prevăzute a fi create în cadrul proiectului „Correctional”, din perspectiva asigurării, și după finalizarea acestuia, a unei culturi organizaționale bazate pe principiul norvegian ”seamless”.
Mai multe informații despre proiectul Correctional
http://anp.gov.ro/norwaygrants/ro/category/proiecte/noi/correctional
Disclaimer: Proiect finanțat de Regatul Norvegiei prin Granturile Norvegiene. Valoarea grantului acordat proiectului este de 31 milioane euro.
Scopul proiectului este acela de a îmbunătăți capacitatea sistemului corecțional (penitenciar și probațiune) de a asigura servicii de reintegrare persoanelor condamnate (deținuți, foști deținuți și persoane aflate sub supravegherea serviciilor de probațiune), prin implementarea principiului norvegian „seamless” și prin investiții în dezvoltarea capitalului uman.