Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

La mulți ani! Sistemul de probațiune din România, 22 de ani de existență

Data de 3 septembrie este o zi aniversară în care se celebrează instituția probațiunii din România. 

În acest an, probațiunea sărbătorește 22 de ani de activitate ca sistem execuțional penal, continuând să fie unul dintre pilonii importanți ai sistemului de justiție penală și singura alternativă la sancțiunile privative de libertate. 

Ca serviciu public de interes național, ce participă permanent la înfăptuirea actului de justiție, sistemul de probațiune se remarcă prin diversitatea și complexitatea activităților sale, care vizează menținerea siguranței comunității și prevenirea reiterării unor noi comportamente infracționale. Totodată, prin activitățile sale, probațiunea contribuie la diminuarea populației din penitenciare și a costurilor presupuse de pedepsele privative de libertate, valorificând potențialul socio-economic al persoanelor sancționate, prin menținerea în libertate și sprijinirea acestora pentru adoptarea unor comportamente conforme normelor de conviețuire socială. 

Direcţia Națională de Probațiune mulțumește profesioniștilor din sistemul de probațiune și sistemul judiciar, colaboratorilor din comunitate, pentru întreaga activitate desfășurată, pentru implicarea și devotamentul dovedite în toți acești ani și contribuția activă la dezvoltarea probațiunii în România. Informații privind activitatea sistemului de probațiune pot fi găsite în Raportul statistic al Direcției Naționale de Probațiune pentru anul 2022, la următorul link: https://probatiune.just.ro/rapoarte-si-studii/

Sari la conținut