Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Întâlniri regionale derulate în cadrul Proiectului „Correctional” –  Programul Ambasadorilor

În luna ianuarie 2024, au avut loc la Cluj-Napoca, Sibiu și Satu-Mare mai multe întâlniri de lucru regionale, realizate în cadrul proiectului „Corecțional (Correctional)”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, programul „Justiție”, implementat de Direcția Națională de Probațiune în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, Penitenciarul Baia Mare, Penitenciarul Botoșani, Penitenciarul Târgu Mureș, Penitenciarul Vaslui și cinci entități norvegiene, în perioada 2019 – 2024.

Prin organizarea acestor evenimente s-a urmărit reunirea participanților care contribuie la punerea în executare a obligațiilor de a urma cursuri de calificare profesională, de a frecventa programe de reintegrare socială (derulate de serviciile de probațiune în colaborare cu instituțiile din comunitate) și de a presta muncă neremunerată în folosul comunității – stabilite în sarcina persoanelor aflate în evidența serviciilor de probațiune. Agenda de lucru a întâlnirilor a cuprins următoarele teme: prezentarea programului Ambasadorilor – Proiect „Correctional”, prezentarea activităților derulate de serviciile de probațiune și a cadrului legal ce reglementează condițiile de executare a obligațiilor precizate. De asemenea, s-au organizat ateliere de lucru, prin care s-a urmărit identificarea și evidențierea dificultăților întâmpinate în lucrul cu persoanele sancționate care trebuie să execute aceste obligații.

Întrunirile s-au derulat cu participarea judecătorilor și grefierilor din cadrul Tribunalelor Cluj și Satu Mare, din cadrul Judecătoriilor Negrești-Oaș și Satu Mare, dar și a șefilor Serviciilor de Probațiune Alba, Cluj, Mureș, Satu Mare, Sibiu și a consilierilor de probațiune din cadrul serviciilor de probațiune din localitățile gazdă, precum și din județe învecinate precum Alba, Bihor, Bistrița-Năsăud, Brașov, Covasna, Harghita, Maramureș, Mureș, Sălaj. Totodată, la cele 3 evenimente au participat reprezentanți ai instituțiilor colaboratoare de pe raza acestor județe.

Astfel, în cadrul întâlnirii desfășurată la Satu Mare, ce a abordat problematica urmării cursurilor de calificare profesională, au fost invitați reprezentanți ai instituțiilor relevante pentru facilitarea executării acestei obligații, cum ar fi: Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor și Satu Mare, Centrul de Afaceri și Meserii Eurotraining Satu Mare, Centrul Eurostudy” Satu Mare, Penitenciarul Satu Mare, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Maramureș și Satu Mare, Asociația „Stea” Satu Mare, Asociația Freres Europa” Satu Mare, Fundația Hans Lindner” Satu Mare, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Baia Mare, Asociația Vis Juventum” Baia Mare, Crucea Roșie Satu Mare și Baia Mare – jud. Maramureș, Școala Gimnazială ”Lucreția Suciu” Oradea.

La întâlnirea organizată la Sibiu, privitoare la desfășurarea programelor de reintegrare socială pentru persoanele supravegheate, au participat reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Mureș, Primăria Sighișoara, Primăria Sibiu, Primăria Șelimbăr, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Sibiu, Asociația Crucea Albastră Sibiu, Direcția de Asistență Socială Brașov, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brașov, Primăria Gheorgheni – Poliția Locală, Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, Colegiul Psihologilor Harghita.

Serviciul de Probațiune Cluj s-a implicat în desfășurarea unei întâlniri cu tema „Colaborarea interinstituțională – componentă esențială în îndeplinirea obligațiilor de supraveghere”, în cadrul căreia a fost abordată tematica prestării muncii neremunerate în folosul comunității (ca parte a măsurilor și sancțiunilor neprivative de libertate) la care au participat reprezentanți ai Direcției de Asistență Socială Alba, Primăriile Beclean, Bistrița, Năsăud și Sângeorz-Băi – jud. Bistrița-Năsăud, Poliția Locală din cadrul Primăriei Ceanu-Mare, Cluj-Napoca, Florești, Huedin – jud. Cluj, Primăriile Dej, Gârbău și Gilău – jud. Cluj, Asociația „O Masă Caldă” Cluj-Napoca, Parohia Tuturor Sfinților Cluj-Napoca, Direcția de Asistență Socială Zalău și Primăria Zalău – jud. Sălaj.

Invitații au evidențiat faptul că aceste întâlniri de lucru au fost oportune și benefice, deoarece au reprezentat un prilej de cunoaștere și schimb de idei și bune practici. În privința procedurilor, s-au formulat propuneri care să conducă la îmbunătățirea comunicării și a colaborării interinstituționale, în vederea executării în cele mai bune condiții a obligațiilor de către persoanele aflate în supravegherea serviciilor de probațiune, referite instituțiilor din comunitate.

La finalul întâlnirilor s-a evidențiat interesul pentru continuarea organizării unor astfel de evenimente care vin în sprijinul tuturor partenerilor implicați în implementarea măsurilor sancționatorii în comunitate și creează oportunitatea unei mai bune colaborări interinstituționale.

Sari la conținut