Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Direcția Națională de Probațiune și Inspectoratul General al Poliției Române, derulează programul ” În siguranță la volan! Stop accidentelor! ”

Direcția Națională de Probațiune și Inspectoratul General al Poliției Române, prin intermediul consilierilor de probațiune din cadrul serviciilor de probatiune și a specialiștilor din cadrul serviciilor rutiere și a compartimentelor de analiză și prevenire a criminalității s-au implicat în dezvoltarea programului de prevenție În siguranță la volan! Stop accidentelor!

Programul a debutat în prima fază ca activități de prevenție inițiate la nivel local, variind ca structură și conținut, și a fost prelucrat și elaborat într-o variantă unitară la nivel național sub coordonarea Serviciului Metodologie și Formare Profesională din cadrul Direcției Naționale de Probațiune în colaborare cu specialiști din cadrul serviciilor de probațiune și ai Serviciului Cercetare si Dezvoltare Strategică, în dialog permanent cu specialiștii Direcției Rutiere și ai Institutului de Cercetare și Prevenire a Criminalității din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române. S-a colaborat de asemenea în etapa elaborării programului cu reprezentați ai Asociației Victimelor Accidentelor Rutiere din România.

Programul a fost conceput pentru a veni în sprijinul reintegrării sociale a persoanelor care au comis infracțiuni contra siguranței circulației pe drumurile publice, aflate în evidența serviciilor de probațiune, altele decât cele eligibile pentru programul Drink&Drive.

Programul În siguranță la volan! Stop accidentelor! are o structură modulară, care permite adaptarea intervenției la nevoile persoanelor sancționate și la riscul de comitere de noi fapte estimat.

Modulul de baza conține 4 sesiuni care au scopul de a sprijini participanții să obțină informații de natură juridică și de natură comportamentală, să dezvolte atitudini favorabile respectării legislației rutiere, să își analizeze și să înțeleagă mecanismele comportamentului propriu, să conștientizeze factorii care îi predispun la  comiterea de infracțiuni și să își dezvolte capacitatea de a exercita control asupra lor, astfel încât să reducă riscul acestora de a recidiva.

Modulele opționale privesc aprofundarea unor aspecte precum: alternative la infracțiune, elemente de legislație rutieră, conducere preventivă, perspectiva victimei, violența în trafic, acțiuni reparatorii.

Programul este aplicat în echipe mixte de tutori de program formate din reprezentanți ai structurilor de analiză și prevenire a criminalității, ai structurilor de poliţie rutieră și ai serviciilor de probațiune din fiecare judeţ, precum și alți invitați din comunitate, după caz.

Urmare a pilotării programului la nivelul întregii țări în perioada august 2020 – mai 2021, pe un număr de aproximativ 850 persoane, instituțiile implicate si-au dat acordul de a continua aplicarea programului ,,În siguranță la volan! Stop accidentelor!” cu regularitate, colecția de materiale a modulului de baza îmbogățindu-se cu noi materiale video și evenimente din trafic care sunt analizate în cadrul sesiunilor precum și cu introducerea unei noi tematici – violența în trafic.

Sari la conținut