Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

CONSOLIDAREA SERVICIULUI DE PROBAȚIUNE HARGHITA

Vineri, 27.05.2022, la sediul Serviciului de Probațiune Harghita, a avut loc vizita de lucru a d-lui Sándor Otto Szép, secretar de stat în Ministerul Justiției, la care a participat personalul de probațiune aflat în activitate și șeful serviciului.

            Vizita s-a înscris în șirul de întrevederi care au avut loc între reprezentantul ministerului și serviciile de probațiune din țară, anterior derulându-se asemenea activități în județul Bacău, în județul Neamț și ulterior în județul Covasna.

            Cu această ocazie, s-a discutat despre importanța activității desfășurate de personalul serviciului, activitate cu un impact social amplu rezultat din activitățile specifice, dintre care enumerăm evaluarea continuă, supravegherea pe perioada executării pedepsei și îndrumarea în cadrul activității de asistență și consiliere, în prezent sistemul de probațiune fiind singurul actor social care coordonează pedepsele neprivative de libertate.

            De asemenea, o temă de interes a reprezentat-o volumul de activitate al serviciului, care este în permanentă creștere și care reclamă resurse umane corespunzătoare. Dinamica personalului a fost, încă de la înființarea serviciului, fluctuantă, în cadrul acestuia desfășurându-și activitatea consilieri care ulterior s-au transferat la serviciile de probațiune din județele Covasna, Brașov, Mureș, Timiș, Bihor. În acest context, atragerea de personal reprezintă una dintre prioritățile serviciului.

            În perspectiva măririi schemei de personal, spațiul alocat serviciului de către Tribunalul Harghita va fi insuficient, astfel că, este nevoie fie de sprijinul autorităților locale pentru alocarea unuia corespunzător fie de închirierea de pe piața liberă a unui imobil adecvat.

            Problema statutului personalului de probațiune, care este una veche, a fost abordată cu ocazia discuțiilor, existând disponibilitate din partea reprezentantului Ministerului Justiției pentru soluționarea ei.

            Concluziile întrevederii au fost în sensul conlucrării pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă serviciul, reprezentantul ministerului manifestându-și deschiderea față de propunerile personalului. În continuarea vizitei în cadrul serviciului, dl. secretar de stat a avut o întrevedere cu președintele Tribunalului Harghita, d-na judecător Sonia Vâga, în care s-au discutat probleme actuale care aparțin sectorului de justiție.

Sari la conținut