Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Conceptul seamless în practică. Cooperarea între probațiune, penitenciar și comunitate

În perioada 26-28 martie 2025, sistemul românesc de probațiune a fost gazda vizitei de studiu având ca temă ”Seamless concept in practice. Probation, penitentiary and community cooperation”, vizită organizată în cadrul unui proiect derulat cu asistență financiară din partea Norvegiei la inițiativa Serviciului de Probațiune din Letonia.

Proiectul a vizat schimbul de bune practici între 7 state beneficiare ale fondurilor norvegiene în exercițiul financiar 2014 – 2021, dar și cu implicarea Ucrainei, fiind  derulat de Serviciul de Probațiune din Letonia în parteneriat cu serviciile de probațiune din Croația, Republica Cehă, Lituania, România, Norvegia, Bulgaria.

Vizita de studiu desfășurată la Serviciul de Probațiune Constanța a reunit 15 reprezentanți ai sistemelor de probațiune din cele 8 state precizate anterior și a încheiat ciclul schimbului de experiență reciproc derulat în perioada noiembrie 2024- martie 2025. România a fost reprezentată de Iuliana Cărbunaru, inspector de probațiune din cadrul Direcției Naționale de Probațiune, vicepreședinte al Confederației Europene de Probațiune, Dana Adochiei, șef serviciu, Serviciul de Probațiune Constanța, Simona Lazăr, șef serviciu, Serviciul de Probațiune Giurgiu, Lavinia Gemănare, consilier de probațiune, Serviciul de Probațiune Constanța, Liliana Lupșica, consilier de probațiune, Serviciul de Probațiune Satu-Mare.

În timpul acestei vizite, delegațiile celor 7 state invitate au avut  o privire de ansamblu asupra  activității de probațiune din țara noastră, cu accent pe activitățile implementate cu sprijinul Granturilor Norvegiene în cadrul MFN 2014 – 2021.

Implementat cu succes de sistemul penitenciar norvegian, principiul „seamless” este un concept nou care a fost integrat pentru prima dată în realitatea românească în cadrul activităților proiectului Corecțional. Implementarea principiului „seamless” a ghidat dezvoltarea unei metodologii de cooperare între sistemul penitenciar și cel de probațiune, consolidând în același timp colaborarea cu autoritățile locale, pentru a asigura o abordare integrată a intervențiilor specifice și o tranziție ușoară a persoanelor condamnate în comunitate, cu sprijinul serviciului de probațiune.

Pe agenda evenimentului s-au aflat subiecte precum: prezentarea sistemului românesc de probațiune, cu  accent pe activitățile Serviciului de Probațiune Constanța, impactul Proiectului Corecțional și expunerea conceptului ”seamless”, din dublă perspectiva- a probațiunii și a penitenciarului, descrierea și vizitarea Centrului Multifuncțional de la Valu lui Traian edificat de Penitenciarul Poarta Alba prin Proiectul ”4 Normality” și care va deveni operațional în cursul anului 2025. Aflat spațial la granița dintre penitenciar și comunitate, acest centru va contribui, prin intermediul probațiunii, la facilitarea tranziției persoanelor care au săvârșit infracțiuni spre un parcurs prosocial, fiind o inițiativă românească care s-a materializat cu ajutorul Granturilor Norvegiene. Activitățile acestui eveniment au fost derulate cu contribuția Primăriei Constanța, Fundației ”Stânca Veacurilor” Constanța, Penitenciarului Poarta Albă- Secția Exterioară Valu lui Traian, Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Constanța prin observarea modalităților concrete de colaborare între probațiune- penitenciar- comunitate în scopul reintegrării sociale a persoanelor condamnate printr-un efort conjugat și unitar al organizațiilor guvernamentale și non-guvernamentale.

Experiența acestei inițiative de cooperare internațională a suscitat interesul tuturor participanților, conducând la o mai bună cunoaștere a practicilor derulate în domeniul probațiunii în statele participante și o sporire a încrederii pentru derularea de activități comune în viitor.

Dana Adochiei

Șef serviciu, Serviciul de Probațiune Constanța

Sari la conținut