Activități de job shadowing ale specialiștilor din serviciile corecționale norvegiene la serviciul de probațiune Constanța
Serviciul de Probațiune Constanța a găzduit, în perioada 04-08 septembrie 2023, o vizită de lucru (“job shadowing”) pentru trei specialiști, „ambasadori” ai proiectului Corecțional, din cadrul Serviciilor Corecționale Norvegiene.
Doamnele Merethe Hiller, Marie Fløisbonn Arnesen și Ida My Morgan au vizitat sediul Serviciului de Probațiune Constanța, au observat activitatea desfășurată de consilierii din cadrul acestui serviciu, iar prin discuțiile purtate s-au identificat exemple de bună practică în ceea ce privește executarea măsurilor și sancțiunilor neprivative de libertate și au fost înțelese provocările din activitatea sistemului de probațiune din România. La sediul serviciului de probațiune, specialiștii norvegieni au participat la o ședință a programului de consiliere de grup „Stop accidentelor. În siguranță de volan” derulat de Serviciul de Probațiune Constanța, în parteneriat cu Inspectoratul Județean de Poliție Constanța.
De asemenea, experții norvegieni au vizitat Secția Exterioară „Valu lui Traian” a Penitenciarului „Poarta Albă” unde sunt implementate activități specifice principiului „normality”, care ghidează Serviciile Corecționale Norvegiene în demersurile acestora de a oferi, în cadrul penitenciarelor, un mediu cât mai apropiat de viața din comunitate, cum ar fi un program pentru activitățile zilnice, ieșirea la muncă, îngrijirea unor spații comune etc.
La finalul vizitei de lucru specialiștii norvegieni au precizat „împreună am împărtășit experiențe, valori, principii și ideologii. Am învățat foarte multe despre sistemul de executare a pedepselor din România, iar colegii români ne-au primit cu brațele deschise și au avut grijă de noi. Suntem foarte impresionați de profesionalismul și dedicarea consilierilor pe care i-am întâlnit și care, evident, sunt foarte mândri de activitatea lor”.
Vizita de lucru s-a desfășurat în cadrul proiectului „Correctional”, implementat de Direcția Națională de Probațiune în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor, Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, Penitenciarul Baia Mare, Penitenciarul Botoșani, Penitenciarul Târgu Mureș și Penitenciarul Vaslui și cinci entități norvegiene, în perioada 2019 – 2024.
Mai multe informații despre proiectul „Corecțional (Correctional)”, în valoare de 31 milioane de euro, finanțat de Regatul Norvegiei prin Granturile Norvegiene, puteți găsi la: https://anp.gov.ro/norwaygrants/ro/category/proiecte/noi/correctional/
Scopul proiectului este acela de a îmbunătăți capacitatea sistemului corecțional (penitenciar și probațiune) de a asigura servicii de reintegrare persoanelor condamnate (deținuți, foști deținuți și persoane aflate sub supravegherea serviciilor de probațiune), prin implementarea principiului norvegian „seamless” și prin investiții în dezvoltarea capitalului uman.