Skip to content Skip to right sidebar Skip to footer

Activitate organizată de Serviciul de Probațiune Constanța, derulată în cadrul proiectului 4 NORM-ality

În perioada 2019 – 2023, Direcția Națională de Probațiune (DNP) implementează, în parteneriat cu Administrația Națională a Penitenciarelor și cu alți parteneri din România și Norvegia, proiectul „Îmbunătățirea serviciilor corecționale din România prin implementarea principiului normalității – 4NORM-ality”, finanțat prin Programul „Justiție”, în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2014 – 2021. Programul este implementat în baza unui contract de finanțare  încheiat între Ministerul Justiției și Administrația Națională a Penitenciarelor, Direcția Națională de Probațiune și alți parteneri.

Proiectul „Îmbunătățirea serviciilor corecționale din România prin implementarea principiului normalității – 4NORM-ality” urmărește implementarea principiului normalității la nivelul serviciilor corecționale (servicii de probațiune și unități penitenciare) din România, în vederea creșterii șanselor de reintegrare socială a persoanelor condamnate. Astfel, potrivit principiului normalității, persoanele condamnate aflate în detenție trebuie să beneficieze de aceleași condiții pe care le-ar fi avut în mod normal în viața lor de zi cu zi, dacă s-ar fi aflat în libertate. Practic, cu cât este mai redusă diferența dintre viața socială din detenție şi cea din exterior, cu atât va fi mai ușoară tranziția de la detenție la libertate.

Una dintre activitățile programului 4NORM-ality vizează crearea unui program de responsabilizare pentru deținuți care aparțin etniei rome și altor grupuri vulnerabile, în principal prin crearea unei noi rutine zilnice pentru deținuți. Programul de responsabilizare a fost creat și se află în prezent în faza de pilotare, urmând a fi implementat în trei penitenciare, respectiv Penitenciarul Poarta Albă, Penitenciarul Craiova și Penitenciarul Ploiești.

În data de 25.11.2021, Serviciul de Probațiune Constanța a organizat, în Aula Bibliotecii Județene “Ioan N. Roman” din municipiul Constanța, o întâlnire de lucru în cadrul căreia s-a realizat prezentarea proiectului 4 NORM-ality unor instituții și organizații neguvernamentale din comunitate, cu scopul sensibilizării acestora în vederea semnării unui protocol de colaborare. Prin acest protocol de colaborare se dorește implicarea unor actori din comunitate în pilotarea Programului de responsabilizare pentru deținuții de etnie romă și alte categorii de deținuți cu risc de excludere. La întâlnirea menționată au participat următoarele instituții și organizații neguvernamentale din comunitate:

– Penitenciarul Poarta Albă

– Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Constanța

– Inspectoratul Județean de Poliție Constanța – Serviciul Analiza și Prevenirea Criminalității și Serviciul Cazier Judiciar

– Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța- Serviciul de Intervenții în Situații de Trafic, Migrație, Repatriere, Exploatare și Asistență Stradală

– Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Constanța

– Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă

– Direcția Generală de Asistență Socială Constanța

–  Fundația Stânca Veacurilor

– Asociația Speranță și Încredere

– Inspectoratul Școlar Județean

– Structura Teritorială – Colegiul Național al Asistenților Sociali Constanța

– Direcția Publică Județeană de Evidență a Persoanelor Constanța

– Instituția Prefectului Constanța

– Centrul de Sănătate Mintală Adulți – Spitalul Clinic Județean de Urgență “Sf. Apostol Andrei” Constanța.

Sari la conținut